ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ


Η γήρανση, αν και αποτελεί μέρος της ζωής, δεν χρειάζεται να είναι οδυνηρή. Η βελτιστοποίηση της υγείας μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητη και δεν απαιτεί πάντα τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Γνωρίζουμε ότι η ενσωμάτωση της κίνησης στον τρόπο ζωής μας είναι το κλειδί για μια ποικιλία καλών αποτελεσμάτων στην υγεία μας, αλλά μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Northwestern που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, μας δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόση κίνηση χρειαζόμαστε ημερησίως: Μόλις μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τα κινητικά προβλήματα όσο μεγαλώνετε.

Τώρα, τι σημαίνει αυτό; Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, διαπίστωσε ότι όταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό για μία ώρα την εβδομάδα (συνολικά) νωρίτερα στην ζωή τους, ήταν σε θέση να κάνουν με ευκολία πράγματα όπως το να περάσουν βιαστικά απέναντι τον δρόμο ή να ντυθούν το πρωί τα επόμενα χρόνια. Όσοι δεν είχαν αυτή τη μία ώρα για περπάτημα δεν μπορούσαν να περπατήσουν αρκετά γρήγορα για να περάσουν το δρόμο και είχαν δυσκολία στο να κάνουν πράγματα όπως ντους.

Ενώ η έρευνα αυτή διεξήχθη σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν προβλήματα όπως δυσκαμψία από την οστεοαρθρίτιδα, η μελέτη επισημαίνει ότι αυτή η σύντομη άσκηση κάθε εβδομάδα πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους τους ανθρώπους που είναι αδρανείς σήμερα.

Το καλό είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνετε ήδη την άσκησή σας καθημερινά. Σκεφτείτε το: Αν η μετακίνηση σας απαιτεί να πάτε βιαστικά ως την στάση τα πρωινά για περίπου πέντε λεπτά και κάνετε το ίδιο και όταν φεύγετε από την δουλειά, είστε ήδη καλυμμένοι. Εάν σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσω τα 10 λεπτά την ημέρα, σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια άλλη διαδρομή προς την δουλειά σας ή να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο το μεσημέρι. Θα έχετε τη δυνατότητα να αποκομίσετε σήμερα ανακούφιση από το άγχος και καλύτερη κινητικότητα όταν θα είστε μεγαλύτεροι.

espa