ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Η προπόνηση με λάστιχα χρησιμοποιείται για παραπάνω από έναν αιώνα στον χώρο του fitness. Ξεκίνησαν ως βοήθημα για όσους βρίσκονταν σε στάδιο αποκατάστασης τραυματισμού, αλλά με την πάροδο των χρόνων «εξελίχτηκαν» και πλέον χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα γυμναστήρια από ασκούμενους και personal trainers.

Τα λάστιχα αποτελούν μέθοδο προπόνησης με αντίσταση, επιτρέπουν μεγάλο εύρος κίνησης στις ασκήσεις και παρέχουν προοδευτική αντίσταση. Μπορεί να μην μας γεμίζουν το μάτι λόγω εμφάνισης, αλλά σύμφωνα με έρευνες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους άλλους τύπους αντιστάσεων όσον αφορά την αύξηση δύναμης, μυϊκής μάζας, αλλά και το κάψιμο λίπους. Για την ακρίβεια, σε αρκετά σημεία υπερτερούν.

Το γεγονός ότι τα λάστιχα δεν βασίζονται στους νόμους της βαρύτητας για να παρέχουν αντίσταση, τα καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικά σε θέσεις όπου ένας αλτήρας ή μια μπάρα δεν «δουλεύουν» καθόλου. Παρέχουν δηλαδή, αντίσταση σε όλο το εύρος μιας κίνησης (οριζόντιο ή κάθετο), η οποία μάλιστα αυξάνεται προοδευτικά όσο τεντώνει το λάστιχο.

Το χαρακτηριστικό αυτό, τα καθιστά ιδανικά για προπονήσεις οι οποίες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, αλλά και προπονήσεις αθλητών. «Σκληρά» με τους μυς, μαλακά με τις αρθρώσεις Επίσης, η αντίστασή τους είναι πολύ πιο ανώδυνη για τις αρθρώσεις σε σχέση με τα ελεύθερα βάρη, μιας και επικεντρώνεται αυστηρά και μόνο στον μυ. Για την ακρίβεια, τα λάστιχα παρέχουν διαρκή τάση στον μυ τον οποίον γυμνάζουμε, αποτρέποντας παράλληλα το «κλέψιμο» κατά την διάρκεια των ασκήσεων.

Είδη λάστιχων γυμναστικής

Τα λάστιχα γυμναστικής διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Για το λόγο αυτό διατίθενται σε διαφορετικά επίπεδα αντίστασης, χρώματα ή μήκη και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χερούλια.

  • Κλασικά Λάστιχα με Χερούλια

Είναι τα πιο απλά λάστιχα από όσα κυκλοφορούν στην αγορά. Έχουν χερούλια για καλύτερη στήριξη, βγαίνουν σε διάφορα επίπεδα αντίστασης, είναι ανθεκτικά και εξασφαλίζουν γραμμικότητα στην κίνηση.

  • Λάστιχα Κορδέλα

Τα λάστιχα κορδέλα δεν διαθέτουν χερούλια. Έχουν όμως διαφορετικά επίπεδα αντίστασης και βγαίνουν επίσης σε διάφορα χρώματα.

  • Λάστιχα με Δακτύλιους

Τα λάστιχα αυτά διαθέτουν ενσωματωμένους ελαστικούς, διαδοχικούς δακτύλιους προσφέροντας πολλαπλές επιλογές λαβής για την εκπόνηση απεριόριστων ασκήσεων. Διατίθενται και αυτά σε διαφορετικά επίπεδα αντίστασης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

  • Λάστιχα Κυκλικά

Τα κυκλικά λάστιχα γυμναστικής σάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε ασκήσεις τόσο για τα χέρια όσο και για τα πόδια. Χρησιμοποιούνται για ασκήσεις στήθους, προσαγωγών αλλά και σε ένα πρόγραμμα αεροβικής.

  • Λάστιχα Χιαστί

Τα λάστιχα χιαστί είναι κατάλληλα τόσο για ασκήσεις με τα χέρια όσο και με τα πόδια.

espa