ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ;


Όταν προσπαθείτε να τρώτε πιο υγιεινά, μια κλασική στρατηγική είναι το να επιλέγετε τις πιο θρεπτικές εκδόσεις των τροφίμων που ήδη τρώτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως αντί για παραδοσιακό άσπρο, ή να αλλάξετε το γιαούρτι με γλυκαντικά με απλό πλούσιο σε πρωτεΐνες ελληνικό γιαούρτι γεμάτο φρούτα. Και δεδομένου ότι η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συχνά ανθυγιεινά, μπορεί να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη με ακατέργαστη ζάχαρη.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς τα δύο ήδη ζάχαρης συγκρίνονται διατροφικά και γιατί η συνολική κατανάλωση ζάχαρης παίζει σημαντικότερο ρόλο στην υγεία σας.

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Παρόλο που η ακατέργαστη ζάχαρη μπορεί να φαίνεται πιο υγιεινή επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένη, έχει το ίδιο θρεπτικό προφίλ με της αντίστοιχης επεξεργασμένης – και οι δύο περιέχουν ιχνοστοιχεία μικροοργανισμών και έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη ανά κουταλάκι του γλυκού.

Η ακατέργαστη και ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι η ίδια – είναι σακχαρόζη. Η κύρια διαφορά είναι η υφή: Η ακατέργαστη ζάχαρη εξακολουθεί να έχει ορισμένα υπολείμματα από τη διαδικασία κρυστάλλωσης και δεν έχει λευκανθεί.

ΠΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Ενώ γενικά είναι καλή ιδέα να μένετε μακριά από τρόφιμα που επεξεργάζονται περισσότερο όταν φτιάχνονται, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πώς τα διασπάει το σώμα σας. Η ακατέργαστη ζάχαρη εξακολουθεί να έχει την ίδια μεταβολική επεξεργασία με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Επιπλέον, δεν υπάρχει έρευνα που να υποδεικνύει ότι η μετάβαση από την κατεργασμένη στην ακατέργαστη ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερη ζάχαρη. Μπορεί να έχετε συνηθίσει την γεύση που έχει κάτι όταν προσθέτετε σε αυτό πολύ ζάχαρη, αλλά εάν μειώσετε σταδιακά την ποσότητα είτε της ακατέργαστης είτε της ραφιναρισμένης ζάχαρης που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να ξεσυνηθίσετε σταδιακά και να μην σας λείψει καθόλου. Τελικά, ο στόχος είναι η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης συνολικά.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αντί να εστιάζετε στο είδος ζάχαρης που βάζετε στον καφέ σας ή προσθέτετε το πρωί στα δημητριακά σας, σκεφτείτε καλύτερα το πόσο βάζετε. Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας συνιστούν τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας, που είναι περίπου 50 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο βάρος σας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη γενική σας υγεία. Δοκιμάστε να αρχίσετε να καταγράφετε τα γεύματά σας για να δείτε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά και στη συνέχεια να αναζητήσετε τρόπους για να την μειώσετε ξεκινώντας από το πρωινό σας.

espa