ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ;


Η άσκηση έχει συνδεθεί με ένα εύρος οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του καρκίνου, της οστικής πυκνότητας, της καρδιακής υγείας και πολλών άλλων. Το καλύτερο από όλα είναι ότι ενώ ενισχύετε το σώμα σας, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες βοηθάτε επίσης και τον εγκέφαλό σας.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, το άγχος, η αδιαφορία και ο θυμός να υποχωρούν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από μια προπόνηση, αλλά η τακτική σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αυξάνετε τη διάθεσή σας, συχνά γίνονται και άλλες ωφέλιμες αλλαγές, όπως το να τρώτε καλύτερα, να αγχώνεστε λιγότερο και να κοιμάστε περισσότερο. Όλα αυτά δουλεύουν μαζί για να κρατήσουν τα συναισθήματά σας σε ανάκαμψη.

Όταν αισθάνεστε άγχος, μπορεί να έχετε επιπτώσεις αλλού όπως για παράδειγμα να αυξάνονται οι αρνητικές σας σκέψεις επειδή δεν κοιμάστε καλά και δεν τρώτε υγιεινά. Αλλά αυτό λειτουργεί και αμφίδρομα. Όταν αρχίζετε να αυξάνετε τις υγιεινές σας συνήθειες, μέσα από μία δραστηριότητα, όπως η άσκηση, βλέπετε συχνά ότι και άλλες καλές συνήθειες αρχίζουν να εμφανίζονται.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να ξεκινήσει αυτή η ωφέλιμη αλυσιδωτή αντίδραση;
Ας ρίξουμε μια ματιά:

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν γυμνάζεστε, ξεκινάτε μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις και μία από τις μεγαλύτερες είναι η απελευθέρωση των ενδορφινών, των χημικών ουσιών του σώματος.

Αυτές ενεργοποιούν ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας που λειτουργούν για να μειώσουν την αίσθηση του πόνου και να αυξήσουν την αίσθηση της ευεξίας. Αυτή είναι η “ευφορία του δρομέα”, η οποία ενεργοποιείται όταν ασκείστε για λίγη ώρα.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα απελευθερώνει πρωτεΐνες που κάνουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να μεγαλώνουν και να δημιουργούν νέες συνδέσεις – αυτή η βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο – και μπορεί να εξαρτάται από το πώς λειτουργούν τα γονίδιά σας – όλοι όμως έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία.

Αυτές οι αντιδράσεις, μπορούν να μειώσουν την κόπωση και να βελτιώσουν την εγρήγορση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει εάν τα καταθλιπτικά σας συμπτώματα ή το άγχος προκαλούνται από στρες. Με περισσότερη αντοχή στο άγχος, ο εγκέφαλός σας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν πρόκειται για γνωστικές λειτουργίες, αλλά και για φυσικές, όπως η αναπνοή, η ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσο περισσότερο είστε ενεργοί, τόσο πιο πιθανό είναι ότι ο εγκέφαλός σας θα μπορεί να αντιμετωπίσει αργότερα τις αυξημένες καταστάσεις άγχους και θα υποστηρίξει την επιβίωση των νευρώνων.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΙΛΙΑΣ – ΜΥΑΛΟΥ

Οι θετικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας είναι σημαντικές όταν ασκείστε, αλλά υπάρχει και μια άλλη ζωτική περιοχή που δέχεται επίσης κάποια οφέλη: η κοιλιά σας.

Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να συνδέονται με την υγεία του εντέρου και ότι αυτό το τμήμα του σώματος έχει τόσο μεγάλη επιρροή στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας που για αυτό ονομάζεται “δεύτερος εγκέφαλος.” Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι ο ερεθισμός στο γαστρεντερικό σας σύστημα μπορεί να στείλει μηνύματα στο το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Τι βοηθάει στη διατήρηση του εντέρου σας σε καλή κατάσταση; Δεν αποτελεί έκπληξη, η άσκηση. Μία μελέτη διαπιστώνει ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση συσχετίζεται με την αυξημένη ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου και άλλες έρευνες σημείωσαν τον ρόλο της άσκησης στην ενίσχυση της σεροτονίνης – μιας άλλης χημικής ουσίας που σχετίζεται με την ευεξία και παράγεται κυρίως στον πεπτικό σωλήνα.

ΜΙΚΡΗ ΔΟΣΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ένα από τα καλύτερα νέα για την καλύτερη ψυχική υγεία μέσω της άσκησης είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνετε δρομέας μαραθωνίου ή να ασκείστε έξι ημέρες την εβδομάδα για να αποκομίσετε τα οφέλη.

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι μόλις 15 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας – παρόμοια με αυτή που θα βιώσετε σε μια συνεδρία HIIT – ή μια ώρα μέτριας άσκησης όπως το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 26%. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί σε ομάδες που ασκούνταν είχαν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης από όσους δεν ήταν σε κάποια από αυτές τις ομάδες. Επίσης, τα άτομα με κατάθλιψη που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ήταν αρκετά πιο πιθανό να αναρρώσουν κάνοντας τακτικές προπονήσεις από εκείνα που ασκούνταν λιγότερο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αν και η άσκηση έχει ένα απίστευτο εύρος οφελών για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία, δεν είναι η απόλυτη θεραπεία για όλα όταν πρόκειται για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή οι διαταραχές άγχους.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, αλλά εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, όπως απελπισία, αδιαφορία σε δραστηριότητες που συνήθιζαν να σας ενθουσιάζουν, μεταβολές στην διάθεση, θλίψη και συνεχόμενη ευερεθιστότητα, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ειδικό.

espa